Categorieën
Medische zorg

9 tips voor behoud van een gezond en veilig bedrijfsgebouw tijdens COVID-19

Een veilig en gezonde werkomgeving is enorm belangrijk, in kritische omgevingen zoals een cleanroom, laboratorium of ziekenhuis soms zelfs létterlijk van levensbelang. Zo is al lang bekend dat een gezonde en veilige werkomgeving leiden tot actievere, gelukkigere en fysiek & mentaal gezondere werknemers die een hoge productiviteit hebben. Hoewel gezondheid van medewerkers vanzelfsprekend altijd al voorop staat, is het belang van een gezonde en veilige werkomgeving met de komst van het coronavirus alleen nog maar toegenomen. Wat kunnen werkgevers én werknemers zelf doen om een gebouw zo gezond mogelijk te houden tijdens? Technisch dienstverlener Kuijpers stelde 9 tips op:

Tip 1 | Continue ventileren

Blijf, ondanks dat ruimtes niet of nauwelijks gebruikt worden, de ruimtes continue ventileren. Zet het luchtbehandelingssysteem niet volledig uit maar laat ventilatie in ruimten waar mensen werken, maar bijvoorbeeld ook in toiletten, juist draaien. Zo blijven virusdeeltjes niet in de lucht hangen maar kunnen ze het gebouw uit.

Tip 2 | Open de ramen

Is er geen mechanische ventilatie in het gebouw aanwezig? Ventileer dan door middel van het volledig openzetten van de ramen voor circa 15 minuten. Zo kan de ruimte goed luchten en wordt de kans dat virusdeeltjes blijven hangen verkleind.

Tip 3 | Zet de bevochtigingsinstallatie uit of lager

Wanneer onze slijmvliezen uitdrogen zijn we extra vatbaar voor virussen. Dit risico is aanwezig bij een relatieve vochtigheid van 10-20%. In de regel is de relatieve vochtigheid in de lente, zonder additionele ruimtebevochtiging, al zo’n 30%. Het heeft dus geen zin om extra te bevochtigen door middel van een installatie. Wanneer de relatieve vochtigheid dus 30% of hoger is, kunt u de additionele bevochtigingsinstallaties lager of zelfs helemaal uitzetten. Hiermee verlaagt u de CO-2 uitstoot en het bespaart ook nog eens energiekosten!

Tip 4 | Zet de recirculatie uit

Het is belangrijk om lucht nu niet te hergebruiken door middel van recirculatie. Zet recirculatievoorzieningen dus uit. Hiermee wordt voorkomen dat virusdeeltjes via gerecirculeerde lucht de ruimtes toetreden.

Tip 5 | Warmteterugwinning

Wordt er gebruik gemaakt van warmteterugwinning? Schakel dan de warmtewielen geheel uit. Hiermee wordt voorkomen dat virusdeeltjes via de toevoerlucht de ruimtes toetreden.

Tip 6 | Ventilatiekanalen niet extra reinigen

In tegenstelling tot sommige andere berichtgeving is het niet nuttig om de kanalen van ventilatiesystemen nu extra te reinigen met het oog om besmetting met het virus te voorkomen. Uiteraard blijf het wel belangrijk om zo veel mogelijk verse lucht de ruimtes in te brengen.

Tip 7 | Filtervervanging

De ventilatiefilters hoeven niet vaker dan normaal te worden vervangen. Verstopte filters zijn immers geen besmettingsbron. Wel reduceren deze de luchtstroom wat een negatief effect heeft op het besmettingsgevaar. Kortom, pas als de filters slecht zijn kunnen deze het best worden vervangen. Goede en schone filters hoeven niet proactief te worden vervangen.

Tip 8 | Tapwaterinstallatie spoelen

Doordat gebouwen minder gebruikt worden neemt de kans op legionella door verminderd tapwatergebruik toe. Advies is om een spoelprotocol te hanteren. Hiermee wordt de kans op zowel legionella besmetting als dat met het COVID-19 virus, dat zich via de riolering kan verspreiden, verkleind.

Tip 9 | Toiletten doortrekken met gesloten deksel

Heeft u gebruik gemaakt van het toilet? Spoel dan door met gesloten deksel. Hiermee beperkt u mogelijke druppelvorming met virusdeeltjes die ingeademd kunnen worden.

Met bovenstaande tips kunnen we, werkgevers én werknemers, de gebouwen waar we in werken zo gezond mogelijk houden!