Categorieën
Medische zorg

De 6 meest gestelde vragen over dry needling

Loop jij al een tijdje rond met lichamelijk klachten en heb jij te horen gekregen dat dry needling een methode is die jou misschien van je klachten af helpt? Omdat deze methode nog niet zo heel lang wordt ingezet door fysiotherapeuten zijn er nog veel vragen en onduidelijkheden over de behandelmethode. Laten we deze vragen eens beantwoorden. Na het lezen van deze blog heb jij iets meer duidelijkheid of deze methode jou kan helpen.

Wat is dry needling precies?

Tijdens een dry needling behandeling wordt er gebruik gemaakt van een of meerdere naalden. De fysiotherapeut brengt de naalden in het lichaam via een speciale techniek. De fysio gaat op zoek naar gespannen spieren die door het plaatsen van de naald langdurig ontspannen. Er wordt gebruik gemaakt van een droge naald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Wanneer wordt dry needling ingezet?

Dry needling kan een hulpmiddel zijn voor verschillende klachten. Bijvoorbeeld bij stijve spieren en gewrichten. Spieren in de regio van de nek, schouder, arm en polsen zijn allemaal te behandelen. Dit geldt ook voor spieren voor de heup, bil en lage rug.  

Dry needling helpt ook bij het verminderen van triggerpoints, in de volksmond ook wel spierknopen genoemd. Triggerpoints zijn zeer gevoelige plekken in de spieren. Deze ontstaan door een gebrek aan doorbloeding en zuurstof. De triggerpoints kunnen aanvoelen als harde en pijnlijke bobbeltjes. Niet alleen de bobbel zelf voelt pijnlijk, maar triggerpoints hebben vaak een pijnuitstralingsgebied. De veroorzaker van jouw pijn hoeft dus helemaal niet op dezelfde plek te zitten als de pijn zelf.

Wat is het verschil tussen acupunctuur en dry needling?

Dry needling wordt wel eens vergelijken met acupunctuur. Er zijn wel enige overeenkomsten, maar de twee behandelingen moeten zeker niet worden vergeleken. Het gebruik van naalden en de techniek om de naalden te plaatsen zijn

Wat is het effect van dry needling?

Met dry needling probeert de fysiotherapeut de spanning en stijfheid in de spieren te verminderen. In veel gevallen merk je de verlichting al na één behandeling. Om te voorkomen dat klachten in de toekomst terugkomen kan de fysiotherapeut ook oefeningen meegeven.

Doet dry needling pijn?

We zullen je direct geruststellen. Een dry needling behandeling doet in de meeste gevallen geen pijn. We lichten het proces even kort toe. De fysiotherapeut brengt de naald heel voorzichtig aan in het lichaam richting de juiste spier. Dit doet vrijwel geen pijn. Er zijn zelfs een aantal patiënten die het prikken van de naald niet een voelen. Maar als de naald de triggerpoint nadert kun je een lichte maar korte pijnscheut voelen. Het wordt vaak omschreven als een kleine elektrische schok of verkramping.

Is de dry needling methode geschikt voor mij?

Dry needling wordt steeds vaker bij fysiopraktijken aangeboden. Ben jij benieuwd of dry needling de juiste behandelmethode is voor jouw lichamelijk klachten? Neen eens contact op met Medifit Fysiotherapie. Deze organisatie heeft locaties in meerdere regio’s en bieden onder andere fysiotherapie in Tilburg aan.