Categorieën
Medische zorg

Stijging van het aantal studenten hbo-verpleegkunde

Het tekort aan personeel in de zorgsector is een probleem dat al meerdere jaren speelt. Door de opkomende grijze golf in combinatie met de bezuinigingen op de zorg tijdens de crisis kampen zorginstanties nog steeds met een groot personeelstekort. Dit tekort vraagt om meer studenten die kiezen voor een hbo-opleiding binnen het vakgebied gezondheidszorg en welzijn. 

Tekort in de zorg

Het tekort aan verpleegkundigen leidt tot vervelende en ongewenste situaties. Zowel voor de verpleegkundige als voor de patiënt. Zo stijgt het aantal patiënten waar één verpleegkundige verantwoordelijk voor is. Met als gevolg dat de verpleegkundige een hogere werkdruk ervaart en zo de kans op het maken van fouten wordt vergroot. Een gevaarlijke situatie aangezien er wordt gewerkt met mensenlevens.  

Hbo-inschrijvingen gezondheidszorg

De Vereniging Hogescholen toont in een jaarlijks rapport de cijfers rondom de inschrijvingen en instromers van opleidingen in verschillende sectoren, waaronder de zorgsector. Gelukkig constateert de Vereniging Hogescholen een constante stijging van het aantal instromers en inschrijvingen voor een hbo-opleiding binnen het vakgebied gezondheidszorg. Zo tonen de cijfers van 2019 een mooie toename van 5,8 procent van het aantal instromers die kiezen voor een opleiding op het gebied van gezondheidszorg ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze groei wordt grotendeels verklaard door de instromende studenten die massaal kiezen voor een hbo-opleiding verpleegkunde, maar liefst 8 procent.

Ook het aantal inschrijvingen voor een hbo-opleiding op het gebied van gezondheidszorg steeg in 2019 met een percentage van 4,9 ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit zijn cijfers die de zorgsector perspectief en hoop bieden. Maar wat zijn de verwachtingen voor het komende jaar?

Inschrijvingen tijdens de coronacrisis

Avans Hogeschool voorspelt in een artikel van het AD dat de groei dit jaar niet op eenzelfde wijze doorzet. Ondanks de enorme waardering die de laatste maanden tijdens de coronacrisis wordt getoond richting alle verpleegkundigen en ander zorgpersoneel, verwacht Avans geen run op de opleiding tot verpleegkundige. De school verwacht een gelijk aantal inschrijvingen dit jaar. De inschrijvingen lopen tot 1 juni, waardoor studenten nog een paar dagen hebben voor het maken van de definitieve beslissing voor een opleiding in de zorg. Nog even afwachten dus.

Banen in de zorg

In de toekomst hopen we natuurlijk dat de schaarste van personeel in de zorgsector afneemt. Tot die tijd doen we er alles aan om de zorgsector te voorzien van zoveel mogelijk geschikt personeel. Bij ZorgdesQ volgen we de ontwikkelingen rondom het personeelstekort in de zorgsector natuurlijk op de voet. We werken hard om zorginstanties te matchen met het geschikte zorgpersoneel.Ben jij op zoek naar een baan en wil je graag werken in de zorg? Op de website van ZorgdesQ vind je meerdere openstaande vacatures in de zorg voor de regio Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. We zoeken nog zorgcoördinatoren, locatiemanagers, verpleegkundigen en verzorgenden. Het zoeken naar een nieuwe baan in de zorg hoef je natuurlijk niet alleen te doen. Persoonlijk contact, transparantie en betrokkenheid vinden wij erg belangrijk. We gaan samen met jou op zoek naar de functie die bij jou past.